Radiomaailma menee menojaan…

Digiaikakausi, internet ja älylaitteet muuttavat radion kuuntelun keinoja ja välineitä. Vielä viime vuosikymmenellä radiota kuunneltiin kännyköiden radiovastaanottimen kautta, nykyään puhelinaplikaation tai internetsivujen kautta. Erillisiä pieniä radiovastaanottimia nappikuulokkeineen ei ole enää edes myynnissä, kun vielä kymmenen vuotta sitten sellaiset olivat varsin yleisiä lenkkipoluilla ja rannoilla aikaansa viettävillä.

Onko perinteisiä radioharrastajia, keräilijöitä ja dx-kuuntelijoita enää? Tähän saamme vastausta Matleena Ylikosken artikkelin pohjalta. Artikkelissaan Ylikoski pohtii muun muassa käyntiään Petäjäveden radio- ja puhelinmuseoon, ja museon roolia paitsi radiohistorian tallentajana, myös sen mahdollistajana.

Museon näyttely on varsin hieno, ja se sisältää esillä olevat esineistön ja materiaalin lisäksi valtavan määrän varastoon arkistoitua materiaalia. Kaikkiaan esineistöä on yli 3000 esineen verran, ja kirjallisia dokumentteja yli 10 000 kappaletta.

Keräilijöitä ja harrastajia on

Museon järjestämät rompepäivät ovat mielenkiintoinen tapahtuma. Kävijöillä on mahdollisuus yöpyä museon majoitustiloissa, ja osallistua edellisenä iltana tehtävän radio-ohjelman tekoon. Kävijöitä tapahtumaan osallistuu aikalailla vakioksi muodostunut määrä, reilu viitisensataa harrastajaa. Saman verran on myös Suomen Radiohistoriallisessa Seurassa jäseniä.

Kauppa käy. Osa ostaa korjattavaa tavaraa – kuten vanhoja radioita – kunnostaakseen ne uudenveroiseksi, osa puolestaan keskittyy vain toimivuuden aikaansaamiseksi ja ulkoasun säilyttämiseen ajan patinoimana.

Ja ne DX-kuuntelijat, mitä ne olivatkaan. No laajasti ajatellen se tarkoittaa ihan kaikkia FM-lähetysten kuuntelijoita. Radion siirtyessä internetiin, alkaa perinteinen radiolähetysten vastaanotto olla kohta harvinaista. Jo Norjassa ollaan luovuttu perinteisistä FM-lähetyksistä kokonaan, silloin radiotkin muuttuvat tarpeettomiksi.