Radio mullisti aikanaan ihmisten elämänmenon ja nousi hetkessä valtavaan suosioon parin vuosikymmenen ajaksi. Kun televisiot alkoivat yleistyä 1950-luvulla, alettiin puhua radion kuolemasta. Puheet ovat jatkuneen siitä saakka – ja radio on kuitenkin pitänyt pintansa.
Radio on omalta osaltaan pystynyt myös uudistumaan internetin tulon jälkeen, joten kyseinen media ei todellakaan ole kuolemassa lähiaikoina.
Miksi radio nousi aikoinaan?
Radio mahdollisti tiedon siirron silmänräpäystäkin nopeammin. Nykyaikaisen radion keksijästä ei ole varmaa tietoa, mutta radiotekniikka oli yleistä 1890-luvulle tultaessa. Tämän jälkeen piti kuitenkin keksiä, miten radio saataisiin lähettämään ääntä. Onneksi puhelin oli jo keksitty, joten siitä saatiin tarvittava tekniikka radion mikrofooniin.
Maailman ensimmäinen lähetys radion välityksellä kuultiin 24. joulukuuta 1903 Yhdysvalloissa. Ohjelmaan kuului viulunsoittoa ja Raamatun lukua. Kaupalliseen radiotoimintaan oli vielä matkaa, ja se alkoi yleistyä vasta 1920-luvulla. Kun radio tuli koteihin, se oli aluksi kallis investointi, johon ei kaikilla ollut varaa. Sitä kuunneltiin koko perheen voimin siten, että hieman ennen ohjelman alkua avattiin radio ja etsittiin oikea taajuus, jonka jälkeen kotiväki istui hissun kissun radion ääressä. Toisinaan mukaan liittyivät myös naapurit ja tutut, sillä kuten sanottu, radio ei ollut läheskään joka kodin varuste.
Miten nykyihminen kuuntelee radiota?
Radion alkuajoista on siis tultu pitkälle. Moni meistä on kasvanut kodeissa, jossa radio on ollut esimerkiksi hyllyllä tai autossa, ja sitä on pidetty päällä ihan vain siksi, että kotiin saataisiin jotain taustamelua. Pari kertaa päivässä kuunneltaisiin sitten uutiset ja muutoin kuunneltaisiin keskusteluohjelmia ja musiikkia. Suomesta löytyy hieman erikoinen kansansuosikki mitä tulee radio-ohjelmiin: Merisää. Sitä kuuntelevat muutkin kuin venelijät ja yleisemmäksi syyksi on mainittu sen rauhallinen, jopa terapeuttinen, hitaus.
Älypuhelimien myötä radio myös kulkee taskussa siellä missä sinäkin. Nettiradion avulla sinun ei tarvitse enää erikseen etsiä taajuuksia; riittää, että puhelin on yhteydessä nettiin. Mikäli olet oikein vannoutunut radion kuuntelija, kannattaa kuunteluvarusteisiin panostaa suuntaamalla osoitteeseen https://www.tekniikkaosat.fi/, josta löydät paljon kaikkea hyödyllistä: esimerkiksi hyvät kuulokkeet, joiden avulla radion kuuntelu ei häiritse muita. Lisäksi kannattaa hankkia myös vaikkapa vara-akku, jotta virta ei lopu kesken.
Suorien lähetyksien lisäksi radiot tarjoavat internetin ansiosta myös erilaisia tallennettuja sisältöjä. Tyypillisesti nämä ovat podcasteja, joita voit kuunnella alustalla juuri silloin, kun haluat. Sinun ei tarvitse odottaa jotain tiettyä kellonlyömää, ja usein ohjelman voi jopa ladata siten, että voit kuunnella sen myöhemmin ilman internet-yhteyttä.
Radion tulevaisuus
Ottaen huomioon, että erilaiset podcastit ovat hyvinkin suosittuja ja että ihmiset ovat yhä enemmän liikkeessä, on syytä olettaa, että myös audiopohjainen media kulkee mukana. Radiolla on siis kaikki mahdollisuudet säilyttää kuulijakuntansa. Vaikka video on hyvä apuväline kerronnassa, ihmisillä on myös sen verran hyvä mielikuvitus, että pelkkä suullinen kerronta auttaa luomaan vähintään yhtä hyvän kuvan asioista kuin vaikkapa televisio.
Kirjat ja kirjakaupat ovat myös toinen median muoto, jota on pidetty uhanalaisena jo jonkin aikaa. Joissain tapauksissa radio ja kirjat ovat keksineet lyöttäytyä yhteen. Radiossa luetaan ääneen uusimpia kirjoja, keskustellaan niistä tai soitetaan peräti äänikirja, jonka lukijana on kirjailija itse. Tällaiset tempaukset ovat tuoneet laajemmat hartiat kahdelle sellaiselle alalle, jotka ovat jo pidempään tarvinneet piristystä.
Radiolla ei siis ole näillä näkymin kuolemassa yhtään mihinkään – se vain kehittyy sen mukaan, mitä kuulijat odottavat. Vanhanaikainen radionkuuntelu ei enää sovi nykyaikaa, joten on täysin loogista olettaa, että radio kuunnellaan myös uudella tavalla.